På sikt er Statnetts mål å tillate og forenkle deltakelse fra alle typer ressurser i alle reservemarkeder. Siden flere av de nye typene ressurser er små og ikke vil oppfylle kravet til minimum budstørrelse, vil dette kreve at det åpnes for større grad av aggregering. Det betyr at en leverandør av balansetjenester (BSP) kan samle flere små ressurser i en gruppe og by inn disse samlet i markedene. Når minimum budstørrelse reduseres til 1 MW vil det være lettere å oppfylle minimumskravet for grupper av mindre ressurser.

For å muliggjøre aggregering av små ressurser, er det flere forhold Statnett må ha kontroll over. Mange av Statnetts systemer for å samle inn og håndtere data om anlegg i kraftsystemet er tilpasset tradisjonelle produksjonsanlegg og andre større anlegg.

Når mindre ressurser skal delta i reservemarkedene krever dette nye løsninger for å håndtere data og informasjon for å ivareta kontroll med systemdriften og sørge for korrekt avregning.

Statnett planlegger å stegvis åpne for aggregering av mindre ressurser:

  • Det første steget, som var å innføre rollen som leverandør av balansetjenester (BSP), er allerede gjennomført. Det vil si at en BSP kan delta i reservemarkedene uten å selv ta på seg rollen som balanseansvarlig (BRP).
  • Neste steg vil være å redusere minste budstørrelse for mFRR-aktiveringsmarked til 1 MW, planlagt i fjerde kvartal 2025. Dette vil åpne for at leverandørene kan by inn volumer som tidligere har vært for små. Statnett forventer at dette bidrar til at kraftsystemet får større tilgang på mFRR og bedre balanseringsevne.
  • Videre er planen å åpne for aggregerte grupper av mindre reguleringsobjekter i andre kvartal 2026. Ressursene vil kunne aggregeres i et helt budområde og dermed bare kunne bidra til balanseregulering, siden nøyaktig lokasjon ikke vil være registrert på gruppenivå. Dette krever både nye metoder for prekvalifisering av grupper og et register over mindre ressurser, der også leverandøren kan registrere informasjon. Det vil innledningsvis være en del begrensninger, slik at aktørene og Statnett kan vinne erfaring med løsningen. Ressursene i en gruppe må fortsatt ha samme balanseansvarlig.  
  • Dersom løsningen for aggregering fungerer godt, vil vi fjerne begrensningene og åpne opp for aggregering i flere markeder, senest i andre kvartal 2027.
  • Før aggregerte grupper kan delta med systemregulering (håndtering av flaskehalser), trenger Statnetts algoritme, som løser flaskehalser, presis informasjon om tilknytningspunktet til reguleringsobjektene. Dette vil bli mulig når en komplett nasjonal nettmodell er på plass, tidligst i første kvartal 2028.
  • Når et komplett register over fleksible ressurser er på plass vil det bli mulig å åpne for uavhengig aggregering. Det betyr at BSP ikke trenger å ha en kontrakt med kundens BRP for å kunne aggregere kundenes ressurser. Registeret vil kunne holde oversikt over de enkelte ressursene i en aggregert gruppe, og hvilke balanseansvarlig/kraftleverandør disse tilhører. Aktiveringer kan da fordeles til rett balanseansvarlig og muliggjøre et korrekt oppgjør. Uavhengig aggregering er planlagt etablert tidligst i fjerde kvartal 2028.

Statnett vil jobbe videre med å detaljere ut de ulike stegene, som hvilke begrensninger som vil gjelde for aggregerte grupper og modell for uavhengig aggregering. Statnett vil ha dialog med bransjen i dette arbeidet.

Les mer i Statnetts rapport til RME med plan for å tilrettelegge for aggregering.