TUF-planer og faste GO-planer
I henhold til Forskrift om systemansvaret i kraftsystemet (fos) § 12 (første ledd) og § 13 (første ledd) skal konsesjonær utarbeide og innrapportere plan for gjenoppretting og plan for tvangsmessig utkobling av forbruk til systemansvarlig.
Konsesjonær i denne sammenheng er
- Områdekonsesjonærer
- Anleggskonsesjonærer for anlegg i eller tilknyttet regional- og transmisjonsnett, dette omfatter alle anlegg i eller tilknyttet nett med spenning høyere enn 24 kV. Følgende unntak gjelder:
- Kraftprodusenter (med anleggskonsesjon) som ikke har sluttbrukere tilknyttet sine nettanlegg skal ikke melde inn TUF-plan og fast GO-plan til systemansvarlig. |
Forskriftsteksten endres fra 1.7.2020 til at "Systemansvarlig fastsetter innhold, format og frister for rapporteringen etter denne paragrafen".
Fra og med 1.7.2020 skal konsesjonær rapportere inn TUF- og faste GO-planer til systemansvarlig via Fosweb. Konsesjonær skal fra denne dato benytte standard format ved utarbeidelse av planene. Microsoft Excel-filer med standard format for hhv. TUF-plan og fast GO-plan kan lastes ned av konsesjonær lenger nede på siden.
Frist for innrapportering av planer på nytt standard format i Fosweb er 1. januar 2021 for konsesjonærer som kun har én driftsenhet/driftssentral.
Frist for innrapportering av planer på nytt standard format i Fosweb er 1. juli 2021 for konsesjonærer som har flere driftsenheter/driftssentraler.
For nærmere informasjon om frister, se beskrivelse gitt i Retningslinjer for utøvelse av systemansvaret for første ledd i §§ 12 og 13.
Innrapporteringsrutinene for midlertidige gjenopprettingsplaner (gjenopprettingsplaner for planlagte driftsstanser) forblir uendret. Dvs. at midlertidige gjenopprettingsplaner fortsatt skal innrapporteres på e-post til Statnett sitt driftsstanskontor.
Veiledere og filer med standard format for hhv. TUF-plan og fast GO-plan
Nedenfor finner du brukerveiledere og filer med gjeldende standard format for hhv. TUF-plan og fast GO-plan som du kan laste ned.
Gjør deg også kjent med første ledd i §§ 12 og 13 i henholdsvis Forskrift om systemansvaret i kraftsystemet og relevante deler av Retningslinjer for utøvelse av systemansvaret.
Spørsmål og svar - TUF- og GO-planer
-
Hvordan beregner jeg KILE-kostnad (avbruddskostnad) for TUF-planer?
For TUF-planer skal beregningen av avbruddskostnad foretas med utgangspunkt i et ikke varslet avbrudd på 2 timer en mandag i januar fra kl. 06.00.
Iht. metodikk fastsatt av § 9-2 forskrift om økonomisk og teknisk rapportering, inntektsramme for nettvirksomheten og tariffer skal kostnaden (Kj ) for et vilkårlig avbrudd på tidspunkt j, beregnes som:
Kj = kP,ref · fK,m · fK,d · fK,h · Pref
der
Kj = kostnad i kr for avbrudd på tidspunkt j
der
Pref
= avbrutt effekt i rapporteringspunktet dersom tilsvarende avbrudd hadde skjedd på referansetidspunktet (kWh/h)
kP,ref
= spesifikk avbruddskostnad (i kr/kW) på referansetidspunktet for en gitt varighet
fK,m
= korreksjonsfaktor for avbruddskostnad (i kr) i måned m
fK,d
= korreksjonsfaktor for avbruddskostnad (i kr) på dag d
fK,h
= korreksjonsfaktor for avbruddskostnad (i kr) i time h
Iht. metodikk fastsatt av § 9-2 forskrift om økonomisk og teknisk rapportering, inntektsramme for nettvirksomheten og tariffer skal følgende avbruddssatser og korreksjonsfaktorer benyttes for benyttes for de ulike kundegrupper for et ikke varslet avbrudd på 2 timer en mandag i januar fra kl. 06.00:
Kundegruppe
kP,ref
[kr/kW]fK,m
fK,d
fK,h
Jordbruk
38,9
1
1
1
Husholdning
38,4
1
1
1,05
Industri
225,1
1
1
1
Handel og tjenester
322,7
1
1
1
Offentlig virksomhet
225,9
1
1
1
Industri med eldrevne prosesser
61,3
1
1
1
Spesifikke avbruddskostnader som er vist i tabellen over, kP,ref, er angitt i 2017-kroner. Spesifikke avbruddskostnader skal justeres årlig for den generelle pris- og kostnadsutviklingen i samfunnet ved bruk av Statistisk sentralbyrås konsumprisindeks (KPI).
-
Hva er forskjellen på faste og midlertidige gjenopprettingsplaner?
Systemansvarlig skiller på gjenopprettingsplaner mht.:
- Faste gjenopprettingsplaner for intakt nett. Dette er gjenopprettingsplaner iht. fos § 12 første ledd. Faste gjenopprettingsplaner skal innrapporteres av konsesjonær til systemansvarlig i Fosweb.
- Midlertidige gjenopprettingsplaner for driftsstanser. Dette er gjenopprettingsplaner som følger av driftsstanser iht. fos § 17. Midlertidige gjenopprettingsplaner skal innrapporteres av konsesjonær til Statnett sitt driftsstanskontor på e-post.
-
Hvordan skal TUF- og faste GO-planer innrapporteres for en konsesjonær som har flere lokale driftsenheter?
En konsesjonær som har flere separate driftsenheter/driftssentraler lokalisert geografisk adskilt fra hverandre må utarbeide separate TUF- og GO-planer for hver driftsenhet/driftssentral (f.eks. må et industriselskap som har 2 smelteverk lokalisert i forskjellige fylker etablere hhv. 2 TUF-planer og 2 faste GO-planer).
Tilsvarende må den samme konsesjonæren innrapportere separate TUF- og faste GO-planer for hver driftsenhet i Fosweb.
En konsesjonær som har flere driftsenheter/driftssentraler må derfor i Fosweb spesifisere de ulike driftsenhetene, og deretter innrapportere planene for de respektive driftsenhetene. Fremgangsmåten er beskrevet i brukerveiledningene for hhv. TUF-planer og faste GO-planer.
Spørsmål og svar - tilgang til Fosweb
-
Tofaktor-autentisering ved pålogging - hva innebærer det?
Fosweb pålogging: https://fos.statnett.no
Brukernavn/passord
Brukernavn vil være din registrerte e-postadresse i Fosweb.
I tillegg til brukernavn/passord kreves det engangskode mottatt via SMS (til registrert mobilnummer) for å logge på.
Ved første gangs pålogging må du opprette et passord. Du finner beskrivelse her under spørsmål og svar.
Endring av brukerdata og tilganger til modulene i Fosweb
Håndteres av lokal Fosweb-administrator.
Merk at endring av eksisterende, eller opprettelse av nye brukere, enkelte ganger må behandles manuelt i Statnett. I noen tilfeller vil det derfor kunne ta inntil ett døgn før endringer har effekt.
Fosweb-brukere uten registrert mobilnummer
Etter innføring av tofaktor-autentisering får tidligere brukere ikke logget på uten å ha forhåndsregistrert mobilnummer. Registrering av mobilnummer eller (gjen)opprettelse av brukere gjøres av din lokale Fosweb-administrator.
Dersom du ikke vet hvem som er din lokale Fosweb-administrator, eller har andre spørsmål, kan du kontakte oss via fos@statnett.no.
-
Tofaktor-autentisering - hvordan oppretter/endrer jeg passord?
For å opprette/tilbakestille ditt passord på Statnetts påloggingsportal følger du denne linken: https://reset.statnett.no/
(Det er forutsatt at du allerede har en registrert Fosweb-bruker. Dersom du ikke har bruker, må du kontakte din lokale brukeradministrator for Fosweb.)
Hvordan tilbakestille passord:
Du oppgir først din registrerte e-postadresse, så de fire siste siffer i ditt mobilnummer. Oppgi deretter engangskoden som du mottar, og du kommer til dialogen der du kan registrere ønsket passord.Merk at passordet må tilfredsstille visse kriterier for å bli godkjent - følg veiledning i dialogvinduet.
Du finner en stegvis beskrivelse i separat veileder
Hva gjør jeg hvis jeg har glemt passordet?Følg samme fremgangsmåte som da du opprettet nytt passord - via https://reset.statnett.no/
*Merk at hyppige/gjentatte forsøk på å endre passord kan føre til at kontoen blokkeres i 24 timer.*
Fosweb pålogging: https://fos.statnett.no
Dersom din tilgang skulle bli stengt ifm. pålogging, eller du får feilmelding som refererer til System Administrator: Kontakt da vår Brukerstøtte via 3020@statnett.no.
Ved spørsmål vedrørende Fosweb kan du kontakte oss via fos@statnett.no. -
Hva må jeg vite om roller og ansvar i fos?
Systemansvarlig forholder seg til komponentens konsesjonær.
Med konsesjonær menes selskapet som innehar anleggskonsesjon på en komponent. Komponentens konsesjonær er ansvarlig for at korrekte anleggsdata for komponenten innmeldes og bekreftes i Fosweb.
Komponentens konsesjonær kan i Foswebs brukeradministrasjon delegere den praktiske innmeldingen av anleggsdata til et annet selskap, men systemansvarlig forholder seg altså kun til komponentens konsesjonær.
Den økonomiske eier av en komponent er ikke relevant i innmeldingssammenheng.
-
Hvordan får jeg tilgang til Fosweb?
Dersom du vet at det allerede finnes Fosweb-brukere i selskapet der du jobber, tar du kontakt med den som er lokal Fosweb-administrator for å få opprettet en brukerkonto.
- eller:
Send en forespørsel til fos@statnett.no.
-
Jeg ser ikke det jeg forventer når jeg logger på?
Dersom du savner tilgang til en modul - som Driftsstans eller FASIT-rapportering - ta da kontakt med din lokale Fosweb-brukeradministrator. Om du ikke vet hvem som har hånd om brukeradministrasjon i ditt selskap, send en e-post til adressen nedenfor.
Andre problemer med visning kan være knyttet til nettleseren du bruker.
Portalen baserer seg på nyeste teknologi og standarder, og vi oppfordrer derfor alle til å oppgradere til siste versjon av benyttede nettlesere.
Ved bruk av eldre nettlesere vil man kunne oppleve redusert funksjonalitet eller utilsiktede mangler ved presentasjon av informasjon. Dersom du opplever dette, vennligst kontakt din IT-ansvarlige.
Dersom problemet vedvarer, henvend deg til fos@statnett.no. For å kunne hjelpe deg best mulig er det nyttig med en nærmere beskrivelse av forløpet; legg gjerne også ved aktuelle skjermbilder.
-
Hvordan får jeg tilgang til andre moduler i Fosweb?
For å få tilgang til andre moduler må du kontakte din lokale Fosweb-administrator, som tildeler de nødvendige tilganger til din bruker.
Enkelte selskaper lar eksterne rapportere for seg, eller det kan eksempelvis være behov for å søke driftsstans på vegne av et annet selskap: I slike tilfeller kan nødvendig tilgang opprettes via Delegering i Foswebs brukeradministrasjon - les også eget punkt om dette under Spørsmål og svar her på siden.
Dersom du ikke vet hvem som har hånd om brukeradministrasjon i ditt selskap, ta kontakt via fos@statnett.no.
-
Brukeradministrasjon: Hvordan legger jeg til eller redigerer en bruker?
Dersom du har rolle som lokal Fosweb-administrator, kan du opprette og redigere Fosweb-brukere i ditt eget selskap.
Etter å ha logget på finner du denne funksjonen ved å klikke på ditt brukernavn i menybåndet og velge 'Brukeradministrasjon'.
Opprett bruker
Velg 'Ny bruker' nede på siden, under ev. liste med eksisterende brukere.
Etter å ha oppgitt unik epost-adresse, åpnes en brukerdialog.
Under fanen 'Personlig info' oppgis brukerens for- og etternavn samt mobilnummer (landskode angis i separat felt).
I feltet Primær rolle kan du velge 'Kundeadministrator' dersom det er aktuelt å gi brukeren tilsvarende rettigheter som deg selv. Antall brukere med administratorrolle skal imidlertid holdes på et minimum: I tillegg til hovedadministror kan man i tillegg ha én til to i backup.
Merk: Dersom det er behov for å opprette bruker som ikke er direkte tilknyttet eget selskap (eksempelvis en konsulent), skal selskapet som er blitt gitt oppdraget inngå separat sikkerhetsavtale med Statnett - ta i slike tilfeller kontakt via fos@statnett.no
Tilganger
Under fanen 'Tilganger' gir du brukeren tilgang til de ulike modulene i Fosweb. Hver modul har en hjelpetekst med forklaring på de aktuelle rollene. En bruker må gis tilgang til minst én modul.
Dersom ditt selskap har fått delegert tilgangsrettigheter for andre selskaper, vil disse selskapene være synlige i denne fanen. Hvis en bruker i ditt selskap skal kunne opptre på vegne av et annet selskap, velges dette fra denne listen. Se også avsnittet Delegér myndighet nedenfor.
Når ny bruker er opprettet, sendes melding om dette til registrert epostadresse (samt kopi til deg som er lokal Fosweb-administrator). Mottageren må deretter opprette sitt passord via https://reset.statnett.no/. Passord må settes innen ti dager, i motsatt fall deaktiveres brukeren - se nedenfor for reaktivering.
Fosweb pålogging gjøres via https://fos.statnett.no.
Redigér bruker
Hvis du klikker på en eksisterende bruker i listen av allerede registrerte brukere, åpnes en dialog for redigering. Her vil du ikke ha mulighet til å endre brukernavn*. De øvrige feltene er åpne for endring, tilsvarende som ved opprettelse av bruker.
I tillegg er det mulig å slette brukeren fra dialogen.
Merk at endringer for enkelte moduler - som TUF- og GO-planer - fordrer at bruker logger av og deretter på igjen for at ny tilgang skal ha effekt.
Status for endringer vises ev. under info-symbolet (i) i listevisningen av brukere.
* Siden e-postadressen benyttes som brukernavn kan denne dessverre ikke endres i Foswebs brukeradministrasjon. Når domenenavnet i brukernavn/adresse endres blir det derfor nødvendig å opprette nye brukere til erstatning for de opprinnelige.
Reaktivering av bruker
Etter lengre tids inaktivitet vil en Fosweb-bruker deaktiveres, og vil dermed ikke lenger ha tilgang. Dette fremkommer i oversiktsvisningen over brukere ved et 'Nei' i Aktiv-kolonnen. Dersom det er aktuelt å reaktivere en bruker, åpner du redigeringsdialogen og velger Aktivér bruker, for deretter å Lagre.
Delegér myndighet
Fosweb gir mulighet for å la en ekstern bruker opptre på vegne av ditt selskap. Dette kan være aktuelt ved rapportering av data eller for å ivareta ulike driftsoppgaver.
Å sette opp 'på vegne av'-tilgang for en ekstern bruker forutsetter noe selskapsadministrasjon i begge involverte selskap.
Se steg-for-steg beskrivelse i Fosweb - på-vegne-av-funksjonalitet - brukerveiledning (PDF).
Ved behov for å gi tilgang til et konsulentselskap kontakter du oss via fos@statnett.noSkulle du har spørsmål vedrørende selskaps- og brukertilganger kan du henvende deg til fos@statnett.no
-
Delegering - hvordan gir jeg en ekstern bruker tilgang til å registrere/rapportere data på vegne av mitt selskap?
Fosweb gir mulighet for å la en bruker - hos annen konsesjonær, eller ved et konsulentselskap - opptre på vegne av ditt selskap.
Å sette opp 'på vegne av'-tilgang for en ekstern bruker er i prinsippet enkelt, men forutsetter noe brukeradministrasjon i begge involverte selskap.
Se steg-for-steg beskrivelse i Fosweb - på-vegne-av-funksjonalitet - brukerveiledning (PDF).
Dersom du skulle ha spørsmål kan du henvende deg til fos@statnett.no.