Utfordringen
Vi er på vei mot et fullelektrisk samfunn. Behovet for fleksibilitet på alle nettnivå øker når strøm skal erstatte fossil energibruk og det blir mer uregulerbar produksjon. For Statnett er fleksibilitet fra forbrukere og produsenter viktig for å sikre tilstrekkelig med reserver til balanseringen, gi raskere nettilknytning og redusere nettinvesteringer. Vannkraften utgjør i dag vårt fremste virkemiddel for å sikre stabilitet i kraftsystemet, men vi trenger mange flere lokale og mindre fleksibilitetstilbydere.
Målet
Den nye verdikjeden for markedsbasert innkjøp av distribuert fleksibilitet som ble utviklet i NorFlex-prosjektet, skal piloteres, testes og utvikles videre i Euroflex. Piloten skal bidra til å frigjøre, utnytte og kommersialisere distribuerte fleksibilitetsressurser (DFR) ved skalering av markedsbaserte løsninger for handel med fleksibilitet. Skalering skal skje gjennom deltakelse fra nye nettselskaper i det regulerte domene, mens skalering i det kommersielle domene skal skje ved økt deltakelse fra nye kunder i nye geografier som blir skaffet tilveie av nye nettselskap. Det forventes også utprøving av nye løsninger knyttet til handel med fleksibilitet gjennom rekruttering av nye aggregatorer. Målet er å vise nytten av å bruke DFR i både planlegging og drift, og vise hvordan fleksibiliteten kan benyttes ved flaskehalshåndtering og spenningskontroll i kraftnettet.
Prosjektet
Prosjektet ledes av Å Energi Fleksibilitet og prosjektdeltakerne vil i prosjektperioden 2024-2026 teste ut ulike teknologiske løsninger for å utløse mer fleksibel strømbruk hos kundene.
Euroflex er en videreføring av NorFlex med flere nettområder, flere aggregatorer, flere sluttbrukere, flere avtaler og handel og forbedret teknologi for dataflyt, transaksjoner og oppgjør.
En forutsetning for at et marked for forbrukerfleksibilitet skal kunne fungere godt, er at det etableres en digital infrastruktur som sikrer effektiv informasjonsutveksling og lave inngangsbarrierer.
Statnett, med Elhub som partner, skal lede arbeidet med å kartlegge og pilotere funksjonalitet for et "fleksibilitetsregister". Et slikt fleksibilitetsregister vil ha oversikt over tjenestetilbydere og ressurser, og vil være en viktig digital byggekloss, og Statnett og Elhub vil jobbe tett med og bygge på innspill fra prosjektpartnere og andre samarbeidspartnere for å understøtte et marked for fleksibilitet på tvers av alle nettnivåer.
Mer informasjon om Euroflex er å finne på prosjektets hjemmeside her
Prosjektdeltakere
- Å Energi Fleksibilitet
- BKK
- Tensio
- Linja
- Fagne
- Norgesnett
- Glitre Nett
- Elvia
- Elbits
- Baseline
- Nodes
- Statnett
- Elhub
Finansiering
Prosjektet har et totalbudsjett på 250 MNOK, finansiert ved støtte fra ENOVA og egenfinansiering fra prosjektdeltakerne.