Vannstand, asfalt og tunnelhøyde er noe av det som må sjekkes før en større transport kan gjennomføres. Vi har fulgt Rune Flakk i Statnett Transport under forberedelse og gjennomføring av en transformatortransport til Trøndelag.

Ekstremt nøye planlegging må til

- Vi må planlegge kjøreruta nøye, og ofte fjerne skilt og forsterke veier og bruer før transporten kan gå, sier han.

- Av og til må vi også frese av asfalten fra bruene, for at totalvekten på brua ikke skal overstiges. Veien må heller ikke være for bratt eller humpete, da sliter vi.

Rune Flakk, leder for landtransport i Statnett Transport måler veien der transporten skal gå
En transformator veier mellom 150 og 250 tonn, og selve transporten av den veier da fort nærmere 400 tonn, måler hele 72 – 90 meter avhengig av hvor mange trekkbiler vi må benytte - og ruver 2,5 meter i høyden, forklarer Rune Flakk, Leder for landtransport i Statnett Transport.

 

En transformator er følsom for rørelser og må fraktes kontrollert og stødig. Uvær under sjøfarten fra kontinentet og til Norge må unngås, og værmeldingen følges nøye før Elektron, Statnetts eget frakteskip, legger ut på sjøreisen til Norge med en ny transformator.

På alle våre stasjoner har vi en eller flere transformatorer, og de har som oppgave å transformere ned strømstyrken før strømmen sendes ut i det lokale nettverket – gjerne fra 420 kV til 132 kV.

Vannstanden i Donau kan forsinke en transport

I 2018 fraktet Statnett Transport over 20 transformatorer til ulike stasjoner rundt om i landet. De fleste av disse kommer sjøveien fra leverandøren, og selv vannstanden på Donau kan forsinke en transport.

- Sommeren 2018 var spesielt varm og tørr i Europa, og dermed sank vannstanden på Donau og dette medførte at transporten av transformatoren til Trøndelag ble utsatt, forteller en ivrig Flakk.

Se hvordan Rune & Co planlegger frakten av en transformator