- Vi er glade for konsesjonen vi fikk i sommer. Onarheim transformatorstasjon blir viktig for strømforsyning og nettutvikling i Sunnhordaland og på Haugalandet, sier prosjektleder Håkon Schandorff Frøyshov i Statnett. - Konsesjonen gjør at vi kan jobbe for fullt videre mot byggestart.
Onarheim transformatorstasjon inngår i områdeplan for Bergensområdet og Haugalandet og vil styrke strømforsyningen i området. Stasjonen vil også legge til rette for andre planlagte forsterkninger av strømnettet i Sunnhordaland og til Haugalandet. Fagne fikk samtidig konsesjon til å bygge Øyra transformatorstasjon som skal lede strøm videre til kunder i regionalnettet.
Flytting og riving av eldre anlegg
Når de nye stasjonene skal etableres vil noen av de anleggene som finnes på Husnes fra før bli revet eller flyttet. Deler av dagens Husnes transformatorstasjon vil bli revet. Det samme vil 1,1 kilometer av to av ledningene som går inn til Husnes stasjon. Det blir også midlertidig flytting av ledninger før den endelige løsningen er på plass.
Krav fra NVE må svares ut
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har satt flere krav til Statnett i konsesjonsvedtaket, og disse blir det arbeidet videre med i prosjektet nå. Kravene er resultat av høringsinnspill som kom inn til konsesjonssøknaden fra Kvinnherad kommune, fylkeskommunen, statsforvalteren, grunneiere og andre berørte parter i området.
- Det har vært god dialog med berørte parter og Kvinnherad kommune over lang tid. De har kommet med viktige innspill til prosjektet, og vi kan nå gå i gang med å se på hvordan vi kan løse de kravene som NVE har satt, sier Frøyshov.
Konkrete tiltak som må på plass, er både permanente løsninger og hensyn som skal tas spesielt i byggeperioden. Ett eksempel er turstier som skal ivaretas og som må legges om rundt den nye stasjonen. Alle tiltakene beskrives i en detaljplan som skal godkjennes av NVE. Detaljplanen er det siste dokumentet i konsesjonsprosessen.
Planlegging pågår
Statnett går nå i gang med å planlegge byggearbeidet. Det er mange ulike oppgaver som skal utføres og materiell som skal kjøpes inn, og hvem som får de ulike kontrakter i prosjektet er ikke bestemt ennå. Kontraktene blir signert når Statnett beslutter at byggingen kan starte opp.
Dialog med grunneiere
Inngjerdet tomt der transformatorstasjonen skal bygges har et areal på 48,5 mål. For å kunne ta i bruk areal ønsker Statnett å inngå avtale om avståelse av grunn med grunneiere og andre rettighetshavere. Dersom dette ikke lykkes, har Statnett anledning til å ekspropriere grunn og rettigheter. De innledende diskusjonene med hver enkelt grunneier er i gang, men dette er prosesser som kan ta tid og foregå også etter at byggingen er startet. Alle berørte grunneiere blir kontaktet av Statnett.
Ytterligere planer kan du lese om i Statnetts Områdeplan for Bergensområdet og Haugalandet. Det arbeides nå med å oppdatere områdeplanen, og en ny versjon vil bli ferdigstilt i løpet av høsten.