- Selv om Norge er et av verdens mest elektrifiserte land er det fortsatt stort potensial til å erstatte bruk av fossile energikilder som olje, kull og gass ytterligere. Dette vil gi store besparelser i energibruken og en samlet reduksjon i norske klimagassutslipp på rundt 25 millioner tonn CO2-ekvivalenter, sier Auke Lont, konsernsjef i Statnett.

Elektrifisering er en viktig del av det grønne skiftet. FNs klimapanel (IPCC) og mange analysemiljøer ser elektrifisering som et sentralt virkemiddel for å redusere CO2-utslipp i energisektoren. Elektrisitet er i seg selv en utslippsfri energibærer, og den norske kraftproduksjonen er tilnærmet utslippsfri. Samtidig er bruk av elektrisitet langt mer energieffektivt enn fossil energibruk. Statnetts estimater tilsier at overgang til elektrisitet der dette er mulig vil bety at 40 TWh fornybar kraft erstatter 95 TWh fossil, altså mer enn en halvering av energibruken.

- Elektrifisering av forbruket er altså ikke bare en overgang fra fossil til fornybar energibruk, det gir også betydelig energieffektivisering, sier Lont.

Størst effekt innen transport og industri

Statnett har i sin analyse sett på hva som må til innenfor ulike sektorer for å skifte ut fossil energibruk med elektrisitet. Det er særlig innen transport og industri det største potensialet ligger.

- En storstilt elektrifisering av bilparken og andre kjøretøy har bare så vidt kommet i gang. I tillegg kommer et skifte fra bruk av fossilt til strøm i industrien, inkludert innen olje- og gassutvinning, forteller Vegard Holmefjord, analytiker i Statnett.

Rapporten viser derimot at det er lite å hente innen byggsektoren, siden Norge allerede bruker fornybare kilder til nesten all oppvarming av bygg.

For at økt norsk forbruk av strøm skal gi de utslippskuttene som rapporten viser, er det behov for en tilsvarende økning i fornybar kraftproduksjon. Det er nå lønnsomt å bygge ut vindkraft uten subsidier i Norge. Økningen kan også komme fra andre kilder, som vannkraft og til dels solkraft.

Det er også mulig å oppnå uten større oppgradering i de store transportkanalene internt i Norge. På den andre siden vil elektrifisering bidra til å fremskynde flere investeringer og føre til oppgraderinger mer lokalt.

Hydrogen kan gi nullutslipp

I tillegg til de 30-50 TWh som gir omfattende elektrifisering, er det deler av industrien og tung- eller langdistansetransport der direkte elektrifisering vil være krevende å gjennomføre. Skal norsk energibruk ha nullutslipp må dette løses i tillegg.

- Her er det mange mulige alternativer med nullutslippsløsninger som hydrogen, CCS og bioenergi. Dersom hydrogen produsert fra elektrolyse vinner frem vil dette medføre størst økning i kraftforbruket. Med vårt regnestykke gir dette ytterligere 40 TWh kraftforbruk, sier Vegard Holmefjord.

 

Statnetts konsernsjef Auke Lont er også medlem av Energy Transition Commision, en internasjonal organisasjon som jobber for overgangen til klimavennlige og grønne energiløsninger verden over. Les deres rapport Mission Possible her