De fleste av Statnetts anlegg er luftisolerte og står i friluft. Gassisolerte anlegg tar mindre plass og bygges særlig der det er plassbegrensninger. Statnett har en stor beholdning av SF6 ved at gassisolerte anlegg benytter klimagassen som isolasjons- og slukkemiddel i kapslede anlegg og i andre komponenter. Hvert år estimeres en lekkasje på mellom 200-500 kilo SF6-gass fra våre anlegg.
Statnett har som mål at ingen nye anlegg skal inneholde SF6 innen 2050, og det jobbes målrettet med å ta i bruk alternativ gass via ny teknologi. Den totale beholdningen av SF6 vil dermed minke når nye anlegg bygges uten SF6 og ved at eldre anlegg som inneholder SF6 erstattes. Statnett jobber også for å få bedre verktøy for måling og håndtering av lekkasjer.

Først ut i Skandinavia
Statnett er i gang med å bygge transformatorstasjonene Hyggevatn og Skaidi i Hammerfest kommune, samt Liåsen og Ulven i Oslo. Disse fire stasjonene bygges med teknologi som er hundre prosent fri for SF6, både i passive og aktive komponenter, inkludert effektbrytere.
De fire nye transformatorstasjonene blir de førte i Skandinavia som tar i bruk den SF6-frie teknologien på spenningsnivå 420 kV.
— Dette er en stor milepæl som markerer starten på komplette SF6-frie anlegg for 420 kV i Statnett. Hver eneste kilo med SF6 tilsvarer 25 000 kilo CO2-ekvivalenter, og gevinsten er derfor stor ved å benytte alternativer ved slike anlegg. Dette vil bidra til en betydelig reduksjon i Statnetts langsiktige klimaavtrykk, sier konserndirektør for teknologi og transformasjon, Ingeborg Øfsthus.
Dersom de fire nye stasjonene hadde blitt bygget med SF6, hadde det utgjort 22 500 kg SF6 totalt. Dette unngås nå ved bruk av alternativ gass.

Tar i bruk ny teknologi for å fase ut SF6
— Det har vært en lang teknologi- og kvalifiseringsreise i tett samarbeid med flere leverandører for å klare og finne erstattere til klimagassen i anleggsmassen til Statnett, sier Guilhem Blanchet som er seksjonsleder for teknologiutvikling for stasjoner i Statnett.
Teknologien har vært kommersielt tilgjengelig på lavere spenningsnivå, men det er først nå teknologien er tilgjengelig for spenningsnivået 420 kV.
Byggingen av Statnetts nye Hamang transformatorstasjon i Bærum har vært et pilotprosjekt hvor de passive komponentene på det gassisolerte anlegget ble bygget uten SF6-gass, og dette ga en besparelse på 17 prosent. Stasjonen ble satt i drift i 2024, og basert på denne erfaringen bygges de nye stasjonene helt uten klimagassen for både passive og aktive komponenter.
Selskapene Hitachi Energy har inngått kontrakt med Statnett for leveranse av SF6-frie anlegg for Liåsen og Ulven og selskapet GE Vernova for Hyggevatn og Skaidi 420 kV stasjoner.
Les mer om de fire nye stasjonene som bygges


Videre forskningsløp
Statnett deltar i Europakommisjonens forsknings- og innovasjonsprogram "Horizon Europe" gjennom prosjektet MISSION (eMISsion-free HV and transmisSION switchgear for AC and DC). I dette prosjektet utvikler, designer og tester Statnett en pilot for verdens første 420 kV luftisolerte SF6-fri effektbryter.