Det betyr at Statnett, selv om vi hadde gjennomført praktiske tiltak som er påkrevd for å sikre seilingsleden, ikke hadde tillatelsen formelt på plass i den perioden arbeidet har pågått siden 26. august i år. 

- Det er beklagelig at dette har skjedd. Vi vil sammen med Kystverket gå gjennom rutinene for å sikre at dette ikke skjer igjen, sier prosjektleder Karianne Prytz i Statnett.

Søknaden for arbeidet med nytt fjordspenn over Sognefjorden ble sendt til Kystverket i november 2022. I forbindelse med planleggingen av utbyggingen av fjordspennet over Sognefjorden, har Statnett hatt møter og dialog med Kystverket og loser. Siste møte med Kystverket var i mai 2024, hvor vi varslet at arbeidet skulle gjennomføres i perioden juni til ut september i år.

- I møtene har Statnett informert om aktiviteten som skal gjennomføres og hvilke sikkerhetstiltak Statnett gjennomfører i forbindelse med strekking av fjordspennliner. Statnett har derfor på bakgrunn av dialog og tilbakemeldinger fra Kystverket gjennomført arbeidene i forståelse av at tillatelsen ville bli oversendt i tide, forklarer Prytz.

Tiltakene for varsling av skipstrafikk

I forbindelse med arbeidet har Statnett gjennomført tiltakene Kystverket normalt pålegger oss, med ett unntak. Statnett har ikke varslet Kartverket slik at informasjon om arbeidet ligger i Efs (etterretning for sjøfarende). 

- Sikkerhet er avgjørende i våre byggeprosjekt, sier Prytz og redegjør for de tiltakene som er iverksatt for å sørge for at skip og båter kan passere trygt når arbeidet pågår.

Statnett har til enhver tid tre til fem vaktbåter liggende langs fjordspennlina, så lenge lina ligger på fjorden eller er under seilingshøyde. Fem båter på dagtid og minimum tre båter på kveld/natt, avhengig av været. Hvis det er dårlig vær bemannes det ofte opp.

Mannskapet i vaktbåtene har kalt opp alle fartøy som skal inn i seilingsleden, og informerer om hvor de skal seile. Det er røde bøyer og lys på lina for å varsle til alle typer båter, nyttefartøy og fritidsbåter.

Når det gjelder fritidsbåter som ikke har kystradio, oppsøker våre vaktbåter disse, hvis de ser at båten er på vei mot, eller står i fare for å kjøre på fjordspennlina.

Statnett har dialog med relevante havner og får oppdaterte lister over fartøy som vil befinne seg i området, og oversikt over når de vil passere. Vi har også dialog med loser, slik at de har kjennskap til arbeidet. Statnett anslår at minst 50 båter har passert i seilingskorridoren så lenge arbeidet har pågått siden 26. august.

- Politiet etterforsker nå kollisjonen med fjordspennlina, og Statnett samarbeider med politiet, avslutter Prytz.