Sjøkablene skal installeres på en 7,7 kilometer lang strekning over Fensfjorden. Prosjektet inngår i trinn en av i alt fem trinn i Statnetts områdeplan for Bergensområdet og Haugalandet. Over Fensfjorden (Haugsvær-Lindås) legger Statnett flere kabler slik at vi får to kabelsett og dermed dobler kapasiteten.

- Fensfjorden er veldig dyp, hele 530 meter på det dypeste, og kabelforbindelsen er den dypeste av sitt slag i verden. Når man legger vekselstrømkabler så dypt, da må vi være helt sikre på at sjøkablene holder den kvaliteten som er nødvendig og at vi har kontroll under installasjonen, sier Karin Ryssdalsnes, som er senior prosjektleder i Statnett.

Dybden i fjorden gjør det utfordrende å skjøte kablene på et senere tidspunkt, dersom det skulle oppstå skader. Det er et fåtall fartøy i verden som kan benyttes ved behov for reparasjon.

Kravene til fartøyet som skal installere kabelen er strenge, og det gjelder også for utstyret som skal brukes i selve operasjonen. Kreftene som virker på kablene blir store ved installasjon på 530 meter havdyp.

Anleggsarbeid utføres av lokal entreprenør

Statnett har inngått avtale med Nordhordland Grunn og Betong (NGB) om anleggsarbeidene som skal foregå på land på begge sider av fjorden. Det vil bli benyttet adkomstveier og riggområder ved begge landtakene. Alt forberedende anleggsarbeid på land ble ferdigstilt før den planlagte installasjonen i 2024. Det som gjenstår er i hovedsak bygging av stasjonsgjerder rundt anlegget der sjøkabelen kobles til ledningsanlegget på land.

Gjerdene blir bygget etter at kablene er installert, sammen med tilbakeføring av masser og istandsetting av området ved avslutning av arbeidet. Nexans leverer kabler, skal utføre installasjonsarbeidene og utføre spenningstest av anlegget etter at både Nexans og NGB har ferdigstilt arbeidene.

Unikt prosjekt

Fensfjorden prosjektet er unikt i flere sammenhenger og er et pilotprosjekt som vil benytte sensorsystemet SmartAct. SmartAct er et forskningsprosjekt der Statnett, Nexans og Sintef samarbeider om et sensorsystem for 420 kV silikonoljefylte termineringer. Det betyr at det blir oljefylte kabelavslutninger inn mot ledningsanlegget istedenfor kabelavslutninger som er fylt med gassen SF6. Statnett har ambisjoner om å gå over til SF6 frie alternativer på sine anlegg for å redusere klimabelastningen. Statnett leder forskningsprosjektet og vil teste det ut på Fensfjorden-forbindelsen med måling av trykk, temperatur og fuktighet.

 

Fakta om prosjektet:

  • Konsesjonssøknad juni 2021
  • Konsesjon gitt august 2022
  • NVE fattet vedtak om utsatt frist for idriftsettelse i desember 2024
  • Bygges for 420 kV
  • Lengde Iledalsvågen – Mongstad: 7700 meter
  • Forventet ferdig bygget: Desember 2025
  • Inngår i del en i områdeplan for Bergensområdet og Haugalandet